Tartalom
A cserepes bazsalikom, mely a nagyobb áruházláncokban szinte mindig kapható, könnyű és gyors módja annak, hogy beszerezzük a kedvenc olasz vagy indiai ételeinkhez a kellő mennyiségű friss bazsalikomot. Azonban a boltban kapható cserepes bazsalikomnak némi törődésre van igénye, hogy jól érezze magát, és ne pusztuljon ki néhány héten belül. A jó hír az, hogy nem kell sok dologra odafigyelni. Akár balkonkertünk, akár konyhakertünk, akár csak egy napfényes ablakunk van, meglehetősen nagy az esélyünk arra, hogy egyetlen cserepes bazsalikomból szinte bármennyi tövet szaporítsunk, vagy ha úgy tetszik, azt az egyet bőségesen roskadozó bazsalikombokorrá neveljük.
Mit kell tudni a cserepes bazsalikomról?
A bazsalikom értékes, illóolajban gazdag fűszernövény, melynek teája és fűszernövénykényt való felhasználása egyaránt mintegy mellesleg emésztést segítő, puffadást enyhítő hatású. Mi azonban leginkább az olasz konyha egyik legfőbb alapanyagaként ismerjük: friss fűszernövényként levesbe, pizzára vagy szószokba elképszetően izgalmas ízvilágot hoz. Fenyőmaggal (esetleg más olajos maggal) pedig pesztót lehet belőle készíteni házilag, amely szintén egészséges, sokoldalúan felhasználható krém, amely egyúttal tartósítás is, ha sok a bazsalikomunk.

A cserepes bazsalikom remek lehetőség, hogy intenzív, fűszeres ízt hozzunk a konyhába. Kell hozzá némi affinitás, hogy hajlandóak legyünk beletenni a fáradságot a bazsalikom gondozásába, de akinek ez nem teher, hanem beépíti a háztartási teendői közé a mindennapokba, sokszorosan meghálálja.
Hogy mi a baj a cserepes bazsalikommal? A bolti példányok, amelyeket nem magunk ültettünk, gyakorlatilag egyetlen étkezésre vannak kalibrálva, hiszen a közeg nem ideális számukra. Ha nem kap elég vizet, vagy ha túl sok vizet kap, ha nem kap elég napfényt, vagy ha túl sok tűző napot kap, mindegyik esetben el fog sárgulni, barnulni, száradni, fölnyurgul, és végül menthetetlen lesz.
Miért érdemes megmenteni a növényt?
A bazsalikom, bár tápanyagigényes növény, valójában minimális törődést igényel. Márciusban palántának, májusban a szabad földbe is lehet vetni a magját, és onnan is képes kihajtani, és magaságyásban vagy földben hatalmas bokorrá növekedni. Ha nincs erre lehetőségünk, akkor vegyünk egyetlen tövet a boltból, és azt megfelelően gondozva már gyárthatjuk is a pesztót.
A cserepes bazsalikom sajnos magától elhervad, tönkremegy. A jó hír viszont, hogy némi gondozással bőséges termést hoz.
Hogyan gondozzuk a cserepes bazsalikomot
A bazsalikomgondozás nevű játék kulcsszavai: kellően nedves, de nem túl vizes talaj, tápanyagban gazdag virágföld, és sok-sok fény. Ja, és a megfelelő metszés avagy szüretelés.

A cserepes bazsalikom öntözése
A bazsalikom szereti a vizet, ezért ha gondoskodunk róla, leginkább arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki a földje. Ha kiszárad, a levelei megbarnulnak, leperegnek. Ha azonban túlöntözzük, a levelek megsárgulnak, és szintén erejüket, ízüket veszítik. Ebben az esetben is megmenthető a növény: a száraz leveleket le kell szedni, és átültetni virágföldbe. A legjobb, ha mindig nedvesen tartjuk a földjét. Ha alulról öntözzük, és az öntözőtálcába teszünk vizet, akkor a növény annyit szív fel magának, amennyire éppen szüksége van. Az ujjunkkal tudjuk ellenőrizni a föld nedvességét: ha ujjbegyeinkkel benyomjuk egy centire a földet, és nedves, akkor éppen jó.

A cserepes bazsalikom fényigénye
Ha már tudjuk, hogy a bazsalikom hazája India északnyugati része, ezért érthetővé válik a rengeteg fény- és melegigény. A bazsalikom cserépben napos ablakban érzi jól magát – cserébe ki is szárad, ha nem locsoljuk, lásd az előző pontot. A napi sok órás üveg mögötti tűző napfényt azonban még a bazsalikom sem szereti, ezért ha látjuk, hogy sok neki a meleg, tegyük egy fokkal beljebb. Sötét sarkokban viszont egyáltalán nem fog nőni.
A cserepes bazsalikom tápanyagigénye
Ha átültetjük vagy kiültetjük a bazsalikomot, tegyük tőzegben gazdag virágföldbe. A kávézacc szintén sokat segít, hiszen a virágok számára fontos tápanyagokban igen gazdag: foszfor, kálium, kalcium, magnézium egyaránt található benne. Ha kávézaccot keverünk a virágföldbe, az megsavanyítja a talajt (egyébként például a hortenzia, a rododendron vagy a muskátli is szereti).
A cserepes bazsalikom metszése avagy szüretelése
A bazsalikomnak bár csábítóak a hatalmas, lédús alsó levelei, mivel bokrosodásra hajlamos lágyszárúról van szó, akkor serkentjük növekedésre és bokrosodásra, ha a legfelső leveleket, illetve a kibújó virágokat csippentjük le – bár a levelek maguk kisebbek, az ízük ugyanolyan csodálatos. Ha nem használjuk föl rögtön, akkor is érdemes időnként megmetszeni, és a lemetszett leveleket száraz, szellős helyen megszárítani. Bár megszárítva, lemorzsolva veszít az aromájából, még így is nagyszerűen felhasználható a konyhában.

Mit kell tudni a cserepes bazsalikom ültetéséről?
Ha átültetjük a növényt egy nagyobb cserépbe, nagyon vigyázzunk a gyökereire. Ne szakítsuk le, csak tegyünk a gyökerek köré még több virágföldet, és locsoljuk be.
Ha magról ültetjük, érdemes előtte csávázni, vagyis vízbe vagy tápanyagban dús növényi lébe áztatni, majd gondosan elültetni: március táján palántázni odabent, májusban pedig már kint a szabad földbe is lehet vetni.
Hogyan lehet szakszerűen szaporítani?
A bazsalikomot a bolti növényről is kiválóan lehet szaporítani. A metódus a következő: egy nagyjából 8-10 cm-nyi hajtást vágjunk le, majd az alsó, nagy leveleket távolítsuk el (meg lehet például enni). Ezután tegyük egy üveg vízbe, hogy a szára mélyen belelógjon. Jó, ha fényt is kap, ezért befőttesüveg vagy üvegváza az ideális. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Néhány hét alatt elkezdenek kis fehér szárak nőni ki a szárából: elkezd meggyökerezni. Legyünk türelmesek, lehet, hogy a vártnál több időre van szüksége, de a bazsalikom szerencsére könnyen meggyökerezik. Ha már kellően gyökeres, átültethetjük cserépbe, esetleg a májusi fagyok elmúltával akár szabad földbe, magaságyásba is.

Hogyan zajlik helyesen a cserepes bazsalikom teleltetése?
A bazsalikom legtöbb és legismertebb fajtája egynyári növény, vagyis nem lehet teleltetni. Vannak azonban évelő fajták, amelyeket lehetséges. Akárcsak a muskátlikat vagy más, nyáron kint levő növényeket, a bazsalikomot is lehetséges bent a házban tárolni télen. Ilyenkor szüksége van 15 és 20 Celsius fok közötti hőmérsékletre (az ennél magasabb nem jó), és rendszeres, de a nyárinál ritkább locsolásra. Ne rakjuk fűtőtest közelébe, mert kiszárad, és esetleg fertőzést is elkaphat. A tél minden növénynek nyugalmi időszak, ez alól a házba beköltöztetett bazsalikom sem kivétel.
Stenszky Cecília I költő, irodalmár, szerkesztő, mesemondó és pedagógus; a természetközeli élet, a tánc, a vadon és az irodalom rajongója.
Vélemény, hozzászólás?