Tartalom
Planteen. Ha ezt a furcsa, ismeretlen szót kicsit alaposabban megnézzük, már a szóból, illetve a hely nevéből is látható, hogy alapvetően növényekről van szó. A Planteen szó a plant és a kantin szó összetételéből származik: Magyarország első számú növényi alapú kantinjáról van szó. Bár az országban máshol is vannak vegán ételeket készítő helyek, a Planteen teljes körű kantinként, menzaként, étteremként és cateringként működik, ezért nevezhető egyedülállónak, illetve elsőnek vegán téren Magyarországon.
Mi az a Planteen?
A Planteen Budapesten a Záhony u. 7.-ben, a Graphisoft park U1-es épületében található vegán étterem, mely három éve nyitotta meg kapuit. A Planteen nemcsak az étkezés alapanyagait tekintve, de minden más tekintetben is ökotudatos étkezőhely. A hét minden napján nyitva, és egyik fő profiljuk az ebédeltetés: 11:30 és 15 óra között lehet napi vagy heti menüt enni helyben, érte lehet menni a megrendelt ételért, vagy Wolttal vagy Foodorával házhoz is lehet szállíttatni az ételt, elsősorban Budapesten.
Miért különleges hely a Planteen?
A Planteen egyrészt teljes egészében növényi alapanyagokat használ, tehát nemcsak húst, de tejet, tojást és mézet sem használnak a konyhán. Nem azon van azonban a hangsúly, hogy mit nem lehet enni, inkább azon, hogy mit igen. Hisznek abban, hogy hús nélkül is lehet teljes értékű életet élni, de nem erőltetik rá senkire ezt az elképzelést: egyszerűen finomakat főznek. A növényi alapú étrend ugyanis rendkívül változatos és ízletes tud lenni mind típusban, mind textúrában, sokszor pont azért, mert kilépnek a megszokott magyaros konyha keretei közül.
A Planteennak két helyisége van, az egyik egy kávézó jellegű tér, amelyben a növényi tejjel és fair trade kávéból készült kávék és italok mellett sütik és wrapek is találhatók. A másik helyiség a menza, amelyben meleg ételeket lehet rendelni, enni és elvinni. A hely ezen kívül minden porcikájában és minden részletében a fenntarthatóságra törekszik, nemcsak a növényi alapanyagokban, hanem azok etikus beszerzésétől, valamint a műanyagok kerülésétől a használt bútorokon át a biciklis és hibrid autós kiszállításig, tényleg mindenben.
Hogyan jött létre?
A közeli Real Budapest School néhány éve nyitott a közelben. A Planteen ügyvezetője, Fait Federika részt vett az iskola elindításában, és a holisztikus szemléletű nevelésbe beletartozott a növényi alapú étrend is. Két év máshonnan való rendelés után eljött a lehetőség, hogy a Graphisoft Parkban egy üres helyiségében megnyissák a saját vegán kantinjukat, amelybe aztán egyre többen kezdtek járni. A vegán executive séf, vagyis hétköznapi nyelven a mindent kitervelő főszakács, Zsolnay Gergő segített megálmodni és valósággá alkotni a vegán menzát és éttermet. Ő egy kézben fogja össze a környezettudatosságot, a fenntartható alapanyag termesztést, a növényi alapú ételek készítését, és azt, hogy mindezek a lehető legkedvezőbben hassanak az emberi szervezetre.
A Planteen vezetői és üzemeltetői egyetértenek abban, hogy teljes értékű táplálékot lehet bevinni a szervezetbe növényi alapú táplálékkal. A növényekben minden fontos alapanyag megtalálható, de ha valaki otthon kellő tudatosság nélkül kísérletezik a vegán étrenddel, lehet, hogy valami fontosat kihagy. A Planteen executive séfje azonban odafigyel a változatosságra, és a rendszeres étkezések esetében, különösen a növekedésben lévő iskolásokra való tekintettel, hogy minden fontos tápanyag rendszeresen előforduljon a menüben.
Mit tesz a Planteen a fenntarthatóságért?
A Planteen nemcsak a vegán ételek főzésével, hanem minden lehető körülményre odafigyelve tesz a fenntarthatóságért: az ételek, az ételek forrása és a maradék kezelése, a házhoz szállítás, a helyben használt bútorok és csomagolóanyagok használata során mind-mind odafigyelnek a fenntarthatóságra.
A kantinban a bútorok például nem újak, hanem használt bútorok keltek új életre. Az érintetlen maradék nem a kukában végzi, hanem a leginkább rászorulóknak jut, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. A növényi tejek (hiszen kizárólag növényi tejet használnak) közül a legfenntarthatóbb zabtejet használják, kávéik pedig egyértelműen fair trade-ből származó kávék. Az alapanyagoknál törekednek arra, hogy szezonális és helyi alapanyagokból készítsék az ételeket, de a legnagyobb kihívás is ez, hiszen a tél végére nagy kihívás ugyanazokból a gyökérzöldségekből megunhatatlan finomságokat varázsolni. Maradék sem nagyon jut a kukába a konyhából, mert a Graphisoft kertészei a komposztban humusszá alakítják a konyhai hulladékot.
A dobozok, melyekben ételt szállítanak, 500-szor újrahasználható, élettartama végén pedig újrahasznosítható. De a vendégeknek saját üvegbe, saját dobozba is adják az ételt. Egyik különlegességük a Meeting Box, amely gyakorlatilag egy japán mintára készült ebédes doboz, benne akár kézzel is ehető, teljes értékű ebéddel, melyek egy-egy találkozón, céges rendezvényen, workshopon, csapatépítőn könnyen használhatóak.
A Planteen mindezeken kívül egy nagyjából 100 főt befogadó rendezvénytérré is átalakítható: szakmai rendezvényektől családi rendezvényeken át esküvőkig bármit lehet szervezni a helyszínen. Kitelepülést és cateringet is vállalnak, vagy már meglévő kínálat vegán alternatívákkal való kiegészítését. Mindezt úgy, hogy a kiszállítást is és a kitelepülést is a lehető leginkább környezetbarát módon igyekeznek megvalósítani, biciklis futárral és hibrid autókkal.
Mit gondol a Planteen az állatvédelemről?
A Planteen filozófiájába beletartozik az állatok védelme. Az a rendszer, amely a mostani húsfogyasztásunkat kiszolgálja, nem kedvez az állatoknak. A Planteenban nem térítenek húsmentességre drámai vágóhidas képekkel. Azonban a honlapjukon felhívják arra a figyelmet, hogy nemcsak az állatoknak, de a bolygónak is jót tesz ha legalább heti egy húsmentes napot mindannyian beiktatnánk. Pusztán ezzel az egy napi tudatos húsmegvonással, ezzel a jelképes aktussal négy hónapnyi zuhanyzóvizet spórolhatnánk a földnek. Az pedig nem kevés. A Planteen tartja: minden egyes húsmentes nappal ráadásul egy állat életét mentjük meg a földön. Azzal tehát, hogy vegán ételt eszünk, ténylegesen tenni tudunk azért, hogy kevesebb állat pusztuljon el azért, mert a régi rendszereink rabjai vagyunk.
Hogyan lehet ételt rendelni a Planteentól?
A Wolt és a Foodora a kiszállító partner a házhoz szállításban. Ételt rendelni telefonon lehet, de a honlapon keresztül vagy emailen üzenni is lehet számukra. A Wolt vagy a Foodora honlapján vagy appon keresztül is lehetséges a rendelés, de praktikus időben megrendelni az ebédet, hiszen a délelőtt során rengeteg megrendelés érkezik. Érdemes tehát előre gondoskodni az ebédről, nem az utolsó pillanatban, hiszen népszerű lévén a Planteen kapacitásai is végesek a 10 és 15 óra közötti időszakban. Aki meg tudja oldani, házhoz is tud menni a megrendelt ételért, de lehetséges „csak úgy” is beesni és helyben elfogyasztani az ételt.
Stenszky Cecília I költő, irodalmár, szerkesztő, mesemondó és pedagógus; a természetközeli élet, a tánc, a vadon és az irodalom rajongója.
Vélemény, hozzászólás?