Tartalom
„Nutella: csupa tej, mogyoró.
Nutella: finom íz, csuda jó.
Nutella: te leszel a nyerő.
Nutella: az energia, a mindennapi erő!”
Sokak számára ismerősen cseng ez a mottó a televízió reklámokból. Az üzenet nem túl bonyolult: a világhírű mogyorókrém nemcsak finom, de egészséges táplálék is. Az állítás első felével kevesen vitatkoznának, de a másik fele már messze nem ilyen egyértelmű. Még rosszabb a helyzet, ha a Nutella-klónokat, a noname „nutellákat”, vagy a nagy áruházláncok sajátmárkás mogyorókrémeit nézzük. Nem utolsó sorban környezeti szempontból.
![Nutella](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/nutellas-kenyer.jpg)
Szóval, mielőtt a mogyorókrém után nyúlnánk, nézzünk bele az üvegbe, hogy tulajdonképpen miből is készül ez az ellenállhatatlan finomság. Remélem, mire a cikk végére ér az olvasó, inkább ellen fog tudni állni a reklámok kísértésének. Még egyszer: a Nutella, amiről itt szó lesz, a műfaj királynője. Ha az alsóbb kategóriából választunk „nutellát”, szinte biztos, hogy többet ártunk magunknak – meg a bolygónak.
Az édes krém története
A Nutella története a 19.századra nyúlik vissza, amikor is Európa-szerte kakaóhiány volt a kereskedelmi embargó miatt. Anglia megtörése végett a francia császár 1800 elején bojkottot rendelt el, aminek következtében többek között az Anglián kívüli európai országok kakaó- és csokoládéhiánnyal küzdöttek, mivel azok eddig Anglián keresztül érkeztek.
Ebben a kényszerhelyzetben az olasz cukrászok a kakaót darált mogyoróval kezdték helyettesíteni az édességek elkészítésénél. Ehhez a recepthez nyúlt a 2. világháború idején – amikor szintén kakaóhiány volt – Pietro Ferrero olasz cukrász. Ferrero eleinte tömböt csinált a mogyorós krémből, amit aztán szeletelve lehetett a kenyér feltéteként kínálni. Később finomított a terméken: egy krémesebb állagú, SuperCrema névre keresztelt édesség született a cukrászüzemében – a Nutella őse. Fia, Michele Ferrero, egy akkor még szokatlan, de ma már a védjeggyé váló, különleges formájú üvegbe töltötte az egyre népszerűbb mogyorókrémét, és elkeresztelte Nutellának. A Nutella végigsöpört Európán, meg sem állt Sydney-ig – itt nyitották meg az első Európán kívüli gyártósort.
A Nutella előtt már kiállítással tisztelegtek Párizsban, de a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült, amikor Németországban 27854 ember reggelizett egyszerre nutellás kenyeret. Ha mindez még nem lenne elég, a Nutellának már világnapja is van, ez pedig február 5. De a sikert mi sem mutatja jobban, minthogy egy termék – a kakaós mogyorókrém – névadójaként mára a Nutella is köznevesült, akárcsak más csúcstermékek, mint a Xerox, a Teflon vagy a Jeep.
Mik a Nutella összetevői, hogyan készül?
Minden élelmiszer csomagolásának kötelező eleme az összetevők részletes felsorolása. Az összetevőket mennyiség szerint csökkenő sorban adják meg, vagyis az szerepel a lista elején, amiből a legtöbb van az adott élelmiszerben.
Ez alól természetesen a Nutella sem kivétel, melynek összetevői – mennyiség szerint csökkenő sorrendben – a következők: CUKOR, PÁLMAOLAJ, MOGYORÓ, ZSÍRSZEGÉNY KAKAÓPOR, SOVÁNY TEJPOR, TEJSAVÓPOR, EMULGEÁLÓSZER: LECITIN (SZÓJA), AROMA (VANILIN).
Az összetevők mellett a gyártókat törvény kötelezi a termék energia-, zsír-, telített zsír, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmának feltüntetésére. A nutellás üveg címkéjére pillantva gyorsan hanyatt is eshetünk megdöbbenésünkben: 100 gramm Nutellában 56,8 gramm cukor és 31,6 gramm zsír van.
Hogy kicsit szemléltessem: egy felnőtt egy ültő helyében simán megeszik öt nutellás palacsintát. Ha spórol a Nutellával, akkor egy palacsintára elég egy fél evőkanálnyi (ez nagyjából 10 gramm) Az öt palacsintához tehát két és fél evőkanál, azaz összesen 50 gramm Nutellára van szükség – a fenti összetevők alapján ez közel 30 gramm cukrot tartalmaz, vagyis a desszerttel megettünk másfél evőkanálnyi kristálycukrot.
Cukor
Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában a répacukor előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb. Melegebb éghajlatú területeken a nádcukor az elterjedt, amit cukornádból állítanak elő, illetve ismert még a juharcukor, amit északi országokban a juharfa nedvéből nyernek.
![Cukor, a Nutella fő összetevője](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/cukor.jpg)
Pálmaolaj
A pálmaolaj vagy más néven pálmazsír egy növényi zsiradék, melyet az olajpálmafa gyümölcshéjából sajtolnak ki. A pálmaolajat nemcsak az élelmiszeripar használja, megtalálható kozmetikumok, gyógyszerek összetevői között is – de az élelmiszeripar a nagyfogasztó, a kitermelt pálmazsír 80 százaléka élelmiszeripari alapanyagként szolgál.
![Olajpálma gyümölcse, a Nutella összetevője](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/palmaolaj.jpg)
Előállítási mód szerint megkülönböztetünk szűz, hidegen sajtolt és finomított olajakat. Élettani hatás szempontjából a szűz és a hidegen sajtolt olajak az egészségesebbek, hiszen ezek előállítása során semmilyen adalékanyagot nem használnak, csupán mechanikus úton, préseléssel állítják elő. A tisztításuk során sem használnak kémiai anyagot, csak vízzel mossák, ülepítik, szűrik és centrifugálják. Ez a kíméletes technológia a pálmaolaj élelmiszeripari felhasználására egyáltalán nem jellemző.
Az olajok finomításánál kétféle módszer van. A vegyszerekkel történő finomítás a legdrasztikusabb, legkárosabb, hiszen itt az olajat nagyon magas hőmérsékleten vegyszerekkel, oldószerekkel kezelik. A vegyszeres kezelésnek „köszönhetően” az olaj színtelen, szagtalan és sokáig eltartható marad, igaz, némi vegyszermaradékkal „fűszerezve”.
A finomítás másik módja a sajtolás. Itt ugyan nincs vegyszeres kezelés, de a magas hőkezelés hatására minden, a szervezet számára hasznos anyag megsemmisül.
Mogyoró
A következő összetevő a mogyoró. A Nutellában 13 százaléknyi van, az olcsóbb mogyorókrémekben kevesebb, de annyi biztos, hogy megfeleljenek a 10 százalékos európai törvényi minimumkövetelménynek. A felhasznált mogyorót főként Törökországban és Olaszországban termesztik hozzá.
![Mogyoró, a Nutella összetevője](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/mogyoro.jpg)
Zsírszegény kakaópor
A kakaópor kakaót tartalmazó élelmiszeripari termék. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján zsírszegény kakaópor olya n termék, amely kevesebb, mint 20 százalék kakaóvajat tartalmaz a szárazanyag tömegére számítva.
![](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/kakaopor.jpg)
Sovány tejpor
A tejpor a tej víztartalmának elvonásával készül. A tejporok zsírtartalmukat tekintve lehetnek nagy zsírtartalmúak, teljesek, félzsírosak és soványak. Esetünkben a sovány tejpor legfeljebb 1,5 %-os zsírtartalmú.
Tejsavópor
A tejsavó a tehéntejből készülő sajt- és túrógyártás egyik mellékterméke, mely alkalmas további felhasználásra. A savópor pedig pasztőrözött tejsavóból vízelvonással készül. Táplálkozásfiziológiai jelentősége, hogy biológiailag igen értékes a fehérjetartalma, ásványi anyagokban gazdag, B- vitaminban gazdag. Azonban nagyon fontos, hogy tejcukortartalma jelentős, így tejcukorérzékenyek sem fogyaszthatják.
Lecitin
Az emulgeálószereket az étel textúrájának javítására használják, mivel az elegyítő tulajdonságú anyagok megakadályozzák a víz- és zsírnemű összetevők különválását a keverékekben. A Nutella esetében emulgeálószerként a lecitint alkalmazzák (E322), melyet főként szójaolajból és napraforgóolajból állítanak elő. Végre egy összetevő, melynek jótékony élettani hatása is van, ez pedig a koleszterinszint csökkentése.
Vanilin aroma
Az aromaanyag egy ízesítő tulajdonsággal rendelkező, meghatározott kémiai anyag (vegyület). A természetes aromaanyagokat emberi fogyasztásra alkalmas, nyers állapotú vagy feldolgozott növényi, állati vagy mikrobiológiai eredetű anyagokból állítják elő fizikai, enzimes vagy mikrobiológiai folyamatok segítségével.
A vanilin aromát az élelmiszeriparban ízesítő adalékanyagként alkalmazzák a vanília pótlására, vagyis annak szintetikus változata.
Lássuk, hogyan is készítik el a Nutellát ezekből a hozzávalókból!
Első lépésként a kakaóbabból kivonják a kakaóport: kakaóbabot pörkölik, hogy folyékony állagú legyen, majd ezt a masszát sajtolják, hogy a kakaóvaj a kakaóbabból kipréselődjön.
A második lépés a mogyorók előkészítése a felhasználásra. A gyár azt állítja, nagy figyelmet fordít a mogyorószemek minőségellenőrzésére, hogy kizárólag a legjobb példányok kerülhessenek a krémbe. A mogyorót felezik, tisztítják, pörkölik, majd számítógép vezérelte fújtatott levegővel eltávolítják a hibás szemeket.
Ezek után a kakaóport, a mogyorót, a cukrot, a vanilint és a tejport nagy tartályokban összekeverik, míg paszta állagú nem lesz. Majd hozzáadják a pálmaolajat, ami gyakorlatilag a kakaóbabból kivont vaj helyettesítésére szolgál, és feladata, hogy a Nutella szobahőmérsékleti szilárd állapotát biztosítsa. Jön a kötőanyag, a tejsavópor, majd a lecitin, mint emulgeálószer, hogy a különböző összetevők egységes szerkezetű, jól kenhető krémmé álljanak össze. A vanilin az utolsó a sorban, mely a terméket még édesebbé teszi.
![Nutella krém](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/hogyan-keszul-a-nutella.jpg)
Miért nem egészséges a fogyasztása?
A Nutella egészségtelen mivoltát egyértelműen a cukor irdatlan mennyisége adja.
A cukor nem tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket, rostokat, önmagában csak energiaforrás.
A cukor élettani hatásáról sok jót nem tudunk mondani, viszont annál több rosszat: a finomított cukor felel a diabéteszért, az elhízásért, a fogszuvasodásért, csontritkulásért. Lebontása során B-1 vitamint von el a szervezetből, mely ingerültséget, agressziót okoz. Serkenti az adrenalintermelődést, mely stresszes tüneteket, légzési panaszokat produkál. Táplálja a rákos sejteket, jelenlétében a C- vitamin nem tud felszívódni, legyengíti az immunrendszert.
A cukor megköti a koleszterint, visszatartja a vérben. Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. Ez nagymértékben fokozza a trombusképződés kockázatát
Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. Az emésztőcsatornán sorban haladva, a fogak képzik a cukor első támadási felületét. A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás. A cukor ingerli az emésztőcsatorna felső szakaszát, úgymint a nyelőcsövet, garatot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor- és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, és a székletükben több a rothasztó baktérium, mint cukormentesen táplált társaiknál.
Káros-e a Nutella a környezetre?
A Nutellában található második fő összetevő, a pálmaolaj, a világ legrosszabb hírű élelmiszeripari alapanyaga. Hogy ténylegesen is a legkárosabb-e, az talán vitatható, de hogy rossz hírét megérdemelte, az biztos.
A pálmaolaj termesztése rengeteg aggályt vet fel, hiszen az ültetvények térhódítása az esőerdők visszaszorításával jár együtt.
![Olajpálma ültetvény](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/palmafa-ultetveny.jpg)
Indonéziában, Malajziában találhatóak a Föld legnagyobb pálmaolaj ültetvényei, ahol napi szinten irtják az őserdőket, hogy újabb és újabb területeket ültethessenek be egy olyan növénnyel, amelynek a termését fillérekért vásárolja fel a feldolgozóipar. Az olcsó alapanyagból készült termékek fogyasztói pedig mit sem sejtenek az ültetvényeken dolgoztatott felnőttek és gyerekek embertelen kizsákmányolásáról.
Ugyanakkor a pálmaolaj-termesztést is lehet fenntartható, de legalább kevésbé környezetpusztító módon csinálni, további őserdőket kiirtása nélkül. És szerencsére ezen a területen is egyre erősebb követelmény a „fair trade”, amikor az előállításban résztvevők emberi módon és fizetésért dolgoznak.
Az RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) egy nonprofit világszervezet, amely mára komoly eredményeket tud felmutatni ezen a területen. Az RSPO által kiadott minősítést, amely azt tanúsítja, hogy a termék előállítása fenntartható és a fair trade szabályainak megfelelő módon történt a WWF is elismeri. A Ferrerora, vagyis a Nutella előállítójára nézve pedig kifejezett jó fényt vet, hogy a WWF tavalyi rangsorában, amely a pálmaolaj-vásárlókat értékeli, a Ferrero az első helyen áll, megelőzve például a Nestlét vagy a Marsot.
De amit megtesz a Ferrero – mert meg kell tennie a márka presztízséért és az egyre zöldebb fogyasztói elvárások miatt -, azt nem okvetlenül teszi meg a noname „nutella” gyártója. Hiszen az ilyen-olyan utánzatok gyártói csak az alacsonyabb árral tudnak versenyezni, amit nyilván nem lehet relatíve drága – fair trade és fenntartható termelésből származó – alapanyagokkal elérni. Gondoljunk erre is, amikor olcsó bármit – élelmiszert vagy épp kozmetikumot – veszünk.
Mi a legtöbbet azzal tehetjük az egészségünkért és a pálmaolaj iránti kereslet csökkentéséért, hogy nem vesszük le a polcról sem a Nutellát, sem bármilyen, pálmaolajat tartalmazó élelmiszert. Ez a döntés, ha kicsiben is, de csökkenti az igényt a pálmaolaj előállításra. Az pedig egész biztos, hogy az el nem fogyasztott pálmaolaj miatt nem kell erdőt irtani.
![Orángután](http://cdn-5d5e92c6f911c809502507a6.closte.com/wp-content/uploads/2021/02/orangutan.jpg)
Ha meg szoktad magadtól kérdezni, hogy „Na jó, de én személy szerint mit tehetek a klímakatasztrófa elkerüléséért?”, akkor iratkozz fel hírlevelünkre:
Gyakran Ismételt Kérdések
A Nutella nincs híján a cukornak, 100 gr mogyorókrémben 56,8 gr cukor van.
A Nutella a következő összetevőkből áll: cukor, pálmaolaj, mogyoró, zsírszegény kakaópor, sovány tejpor, tejsavópor, lecitin, vanilin aroma.
A Nutella az összetevőiből kifolyólag az egészségünkre van káros hatással. A noname mogyorókrémekben felhasznált pálmaolaj viszont származhat súlyos környezetpusztítással járó termesztésből is.
Gáspár-Farkas Judit | Környezetvédő családanya, szeret kirándulni a családjával a természetben.
Vélemény, hozzászólás?